Siswi UiTM cemerlang mengimbangi akademik sambil menempah nama di persada sukan berbasikal.

Nysa Fadzly, 22 tahun, bukanlah seperti belia-belia lain. Pada usia yang muda, beliau merupakan seorang atlet yang disegani – dan pada masa yang sama, beliau juga sedang menyambung ijazahnya dalam bidang Sains Sukan di UiTM Shah Alam.

01-BM
Kesemuanya bermula sejak beliau mula berjinak dengan sukan seawal usia 14 tahun. Malangnya, tubuh Nysa yang jauh lebih kecil dari rakan-rakan lain memaksa beliau untuk mengetepikan impiannya untuk menjadi seorang pelari. Ketika itulah beliau terjumpa sukan yang sesuai untuknya, iaitu berbasikal. Dengan nekad yang kuat untuk membuktikan bahawa saiz kecilnya tidak akan lagi menjadi penghalang, beliau berlatih dalam sukan berbasikal tanpa henti, hari demi hari.

“Saya merupakan anak perempuan tunggal di antara empat adik-beradik. Pada mulanya, memang susah untuk meyakinkan ayah saya yang saya ingin menjadi atlet sukan berbasikal. Sukan berbasikal merupakan hobi yang mahal dan saya tidak mahu membebankan keluarga saya kerana kami bukanlah orang senang. Walaupun begitu, saya sentiasa percaya yang satu hari nanti sukan berbasikal akan menjadi sumber pendapatan untuk saya bantu keluarga saya. Jadi, pada usia 14 tahun, saya mengumpul duit dari bekerja sampingan dan berhutang dengan ahli keluarga untuk membeli road bike pertama saya,” kata Nysa.
 

02-BM

Rezeki pada asasnya murah bagi insan yang bekerja keras, tawakal dan percaya kepadaNya. Selepas beberapa bulan, Nysa mendapat berita yang menggembirakan. Aplikasi beliau ke dalam Persatuan Lumba Basikal Selangor dan juga Sekolah Sukan yang terkenal di Shah Alam berjaya. Beliau yang kini telah melanjutkan pelajaran ke menara gading sering mewakili UiTM Shah Alam di dalam Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) dan Sukan Institut Pengajian Tinggi (SUKIPT) dalam kategori perlumbaan mountain bike.

03-BM
Apabila ditanya mengenai aspirasinya kini, Nysa girang menjawab yang beliau berharap untuk menjadi inspirasi kepada golongan belia Malaysia, terutama sekali kepada golongan belia yang masih melanjutkan pelajaran, untuk menceburi hobi yang positif tanpa mengabaikan pelajaran mereka.

Nysa sedar bahawa untuk berjaya dalam kedua-dua bidang bukanlah perkara yang mudah. Pernah sekali beliau menerima panggilan tanpa henti daripada pensyarahnya untuk mengingatkannya supaya menyerahkan kerja kursusnya, walaupun beliau sedang mewakili negara dalam pertandingan lumba road bike di Thailand.
 

04-BM


Sehingga kini, Nysa sering mewakili negara di dalam pertandingan lumba basikal buat kategori university di Thailand, Vietnam dan Indonesia. Yang menarik sekali, beliau juga berjaya untuk mengekalkan CGPA 3.07 dalam semester lepasnya. Kini, Nysa berazam untuk mencabar dirinya untuk menyertai pentandingan duathlon dan membuktikan persepsi yang salah untuk beliau tidak berjaya dalam sukan oleh kerana saiznya.

“Pernah sekali tu saya disoal oleh pengadil perlumbaan apabila saya sampai di acara perlumbaan pertandingan road bike di Thailand. Mereka menegaskan yang saya ni terlampau kecil untuk bertanding. Saya kemudian mengingatkan diri saya tentang tujuan utama saya bertanding iaitu untuk membanggakan negara dan keluarga saya. Ianya merupakan perasaan yang menakjubkan apabila saya berjaya mengatasi semua pencabar dan mecapai kejayaan dalam pertandingan tersebut”, Nysa tambah dengan semangat.
 

05-BM
Ketika ditanya bagaimana supplemen Natura telah membantunya dalam latihan dan pertandingan yang disertainya, Nysa berkata yang Natura Recharge merupakan supplemen kegemarannya kerana ianya membantu beliau untuk ‘recover’ lebih cepat daripada penat, lesu dan juga kejang otot. Natura Shot pula menjadi teman setia Nysa apabila berbasikal untuk jarak jauh.
 

06-BM
 

“Saya sering mengayuh basikal sejauh 30 – 50 km setiap hari dan menyertai pertandingan pada hujung minggu. Dulu, saya selalu penat dan tidak mempunyai tenaga untuk fokus dalam kuliah dan pelajaran saya. Sekarang, Natura Shot dan Natura Recharge banyak memberikan saya tenaga tambahan dan kebaikan untuk ‘recover’ dengan lebih cepat hinggakan membantu saya untuk terus cemerlang dalam kerjaya saya sebagai atlet lumba basikal dan sebagai seorang pelajar universiti”.
 

07-BM
 

Nysa menambah bahawa beliau pernah memberi suplemen Natura Plus satu ketika dulu pada jurulatihnya yang mengalami kanser hati tahap 4, dan beliau sendiri terkejut bagaimana supplemen Natura dapat memberikan tenaga tambahan buat jurulatihnya untuk menjalani sesi chemotherapy. Kini, Nysa berharap untuk mendidik orang ramai tentang kebaikan supplemen Natura dan mengajak mereka untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat.

Jika anda berminat untuk menyokong usaha Nysa untuk menjadi inspirasi positif kepada belia Malaysia, ikuti beliau di profil FB Nysa Fadzly. Jika anda juga berminat untuk mengambil tahu tentang Natura Shot dan kebaikannya dalam meningkatkan prestasi anda dalam sukan, lawati www.natura2u.com.my.

Azam Anak Jati Terengganu Tercapai Menjadi Juara Dalam Sukan Berbasikal

Azizul Azli, 40, atau lebih dikenali sebagai Bujoe di dalam arena berbasikal sering hidup dalam keadaan yang mencabar sejak dari kecil lagi.

Membesar di Bukit Besar, Terengganu, Bujoe yang hanya berusia 7 tahun serta lima adik-beradiknya menerima berita sedih tentang penceraian ibu bapa mereka. Perkara ini menyukar dan menyedihkan ibu Bujoe (usia 69 tahun sekarang), yang bekerja sebagai penenun songket dan hanya dapat membawa pulangan yang sedikit bagi membesarkan anak-anak yang masih kecil.

01-BM

Walaupun Bujoe membesar dalam suasana serba susah, minatnya yang mendalam terhadap basikal membuatkannya sering mencari cara untuk mendapatkan pendapatan melalui sukan berbasikal. Namun begitu, keluarganya sering menjadi mangsa tuduhan oleh penduduk kampung jika berlakunya kes kecurian basikal.

“Ya, saya dan adik-beradik sering dicop budak nakal kerana terlibat dalam lumba haram berbasikal sejak kecil tapi kami buat begitu untuk mengumpul duit bagi membantu Ibu. Ibu hanya mampu untuk memberi kami RM1 untuk duit sekolah setiap hari dan kami ingin mencari duit lebih untuk kurangkan bebanan keluarga. Ibu sentiasa berpesan kepada kami untuk jangan tinggal solat lima waktu dan jangan ambil hak orang lain”, tambah Bujoe.

Walaupun berdepan cabaran demi cabaran, ianya tidak pernah memadamkan semangat Bujoe untuk terus maju dalam sukan berbasikal. Adrenalin yang tinggi apabila berkayuh telah menjadi sebati dengan dirinya. Oleh kerana Bujoe tinggal jauh dari sekolah, berkayuh sejauh 30 km setiap hari pergi dan balik adalah perkara biasa bagi dirinya. Pada usia 13, Bujoe mula bekerja menjual air tebu di kedai berdekatan rumahnya untuk membantu keluarga.

02-BM

Selepas bertahun menabung, Bujoe berjaya membeli ‘road bike’ pertamanya dan juga diterima memasuki Sekolah Sukan Tunas Harapan. Hidup menjadi lebih senang dan keadaan berjalan lancar untuk Bujoe hinggakan pada suatu hari, Bujoe dan ahli pasukannya terlibat dalam kemalangan dengan lori pasir.

Kemalangan itu telah menyebabkan basikalnya rosak sehingga tidak dapat dibaiki dan yang lebih teruk, kaki kanannya tercedera sehingga meretakkan tulang di jari kakinya. Oleh kerana sifat tidak mudah berputus asanya dan iktibar beliau untuk membantu ibu tercinta, Bujoe kembali untuk meneruskan latihan tidak lama selepas kemalangan itu.

Bujoe sentiasa nekad untuk membuat yang terbaik dengan harapan menaikkan nama keluarga. Azam ini menjadi inspirasi untuk beliau mencapai pelbagai kejayaan dalam sukan berbasikal. Pada tahun 1996, Bujoe memenangi pingat emas apabila mewakili negeri Terengganu dalam kategori lumba berbasikal di SUKMA Pahang dan 2 tahun kemudian, Bujoe sekali lagi memenangi pingat emas di SUKMA Selangor. Tahun 1998 merupakan tahun yang paling gemilang untuk Bujoe kerana dipilih sebagai atlet sukan berbasikal negara dan juga dinobatkan sebagai Atlet Terbaik Terengganu.

03-BM

04-BM

Selepas kejayaannya sebagai atlet sukan berbasikal negara, Bujoe meneruskan kerjaya sebagai sebagai jurulatih. Dari tahun 2006 hingga 2008, Bujoe telah dipilih sebagai pelatih bagi pasukan berbasikal Terengganu dan pada tahun 2014, beliau memulakan akademinya sendiri iaitu ‘Bujoe System Coaching Academy’. Sehingga kini, Bujoe telah membantu lebih dari 500 peserta daripada pelbagai peringkat. Setahun selepas itu, Bujoe telah dipilih untuk mewakili negara sebagai pelatih pasukan di dalam Asia Cycling Championship bagi kategori National Mountain Bike.

Bujoe berharap bahawa pengalamannya yang luas mampu menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk menceburi sukan berbasikal dan secara tidak langsung membantu negara melahirkan lebih ramai atlet dan juara. Bujoe yang sekarang sering menyertai perlumbaan pada hari minggu, nekad untuk meneruskan legasinya untuk membanggakan keluarga dan negara.

05-BM

Sekali lagi Bujoe diuji apabila pada tahun 2016, apabila rumah keluarganya terbakar menyebabkan kesemua bahagian kecuali tapak letak kereta musnah dijilat api. Syukur, tiada ahli keluarganya yang tercedera namun barangan kelengkapan rumah termasuk segala pingat dan aksesori basikal turut musnah didalam kebakaran tersebut. Lebih menyedihkan, insiden itu telah menyebabkan mereka kehilangan tempat tinggal dan selama seminggu, Bujoe dan keluarganya terpaksa tidur di tapak letak kereta rumahnya.

Kisah malang ini telah diviralkan di media sosial dan pelbagai pihak dari komuniti sukan berbasikal membantu dengan mengumpul dana bagi meringankan beban Bujoe, termasuklah Kerajaan Negeri Terenganu yang menghulurkan bantuan untuk membina semula rumahnya tanpa sebarang kos atas dasar membalas jasa Bujoe dalam membangunkan sukan dan komuniti berbasikal untuk negeri Terengganu.

06-BM07-BM

Walaupun kerjayanya sebagai atlet lumba sukan berbasikal negara telah berakhir, Bujoe tidak pernah berhenti dari mengayuh basikal sejauh 100 km setiap hari, terutama sekali sebelum bertanding. Karakternya yang gila-gila sering mendorong untuk Bujoe mencuba melakukan sesuatu yang luar biasa dalam program latihannya.

08-BM


“Pernah sekali saya mengayuh basikal sejauh 560 km selama dua hari dari Desaru ke Terengganu. Saya juga pernah mengayuh basikal sebanyak 400 km dari Kuala Lumpur ke Terengganu. Memang kerja gila tapi kalau nak sentiasa berada di puncak, kenalah paksa diri untuk keluar daripada zon selesa kita”, ujar Bujoe dengan penuh bersemangat.

Apabila ditanya bagaimana produk-produk Natura dapat membantunya, Bujoe menjawab, “Pada mulanya saya memang skeptikal akan keberkesanan Natura, lebih-lebih lagi apabila dapat tahu yang ianya merupakan produk keluaran lokal. Tapi selepas mencuba Natura Shot semasa latihan, saya dapati ia membantu saya untuk fokus, kayuh lebih jauh dan mengurangkan penat – seperti satu sumber tenaga tambahan yang amat padu. Natura Boost yang sachet itu pula membantu proses pemulihan saya sehinggakan saya mengambilnya hampir setiap hari sekarang!” tambahnya dengan ketawa gembira.

09-BM

10-BM

Jika anda berminat untuk menyokong usaha Bujoe dalam membangunkan komuniti berbasikal negara, ikuti beliau di profil FB ‘Azizul Azli dan page FB ‘Bujoe System’ . Jika anda juga berminat untuk mengambil tahu tentang Natura Shot dan kebaikannya dalam meningkatkan prestasi anda dalam sukan, lawati www.natura2u.com.

Persaingan sengit sejak kecil antara dua beradik ini membantu mereka menjadi juara

Oleh Nazrin Redza

Saddam Pitli, 27, dan Ramzan Pitli, 25, sentiasa menganggap satu sama lain sebagai saingan mereka yang paling sengit.

01-BM

Saddam dan juga adiknya, Ramzan, membesar di dalam zaman kanak-kanak yang sangat mencabar di Teluk Intan, Perak. Selepas pemergian ibu tercinta 16 tahun lalu, mereka nekad dengan semangat membara untuk tidak menyerah kalah dan menjadi kuat demi keluarga tercinta.

Saddam yang terkenal selepas menjadi juara Spartan pertama Malaysia sering teringat akan sifat garangnya terhadap Ramzan ketika zaman kanak-kanak mereka. Sejak kecil, Saddam tekad menjadikan sukan sebagai matlamatnya untuk berjaya. Malah, beliau menganggap sukan sebagai alternatif kepada gejala tidak sihat dan sebagai satu peluang untuk berbakti kepada keluarganya. Walaupun begitu, Ramzan pula tidak mempunyai minat yang sama.

Saddam sentiasa teringat bagaimana dia sering memaksa Ramzan untuk mengikutnya menjalani latihan larian dan Ramzan akan sentiasa memberikan seribu satu alasan. “Ramzan sangat mudah menyerah kalah ketika kecil, namun begitu, dia merupakan adik saya yang paling saya sayangi di antara 10 adik-beradik lain. Saya tak boleh berhenti untuk menjadikan Ramzan sebagai seorang insan yang tidak mudah menyerah kalah.”

02-BM

Saddam sering berusaha untuk menjadi contoh yang baik kepada Ramzan melalui sifat tidak putus asanya. Beliau sering menyertai acara larian maraton yang dianjurkan di negeri lain dan akan mengambil bas ke tempat acara dan tidur di stesen bas kerana beliau tidak mempunyai wang yang cukup untuk menyewa penginapan. Saddam tidak mahu menyusahkan bapanya kerana beliau tahu adik-adiknya yang lain lebih memerlukan wang untuk pembelajaran mereka.

Nekadnya yang tinggi untuk membanggakan keluarganya menjadi ‘x-factor’ untuk Saddam memenangi kebanyakan acara larian yang disertainya.

Secara beransur-ansur, Ramzan mula mengikuti langkah abangnya. Selepas melihat kejayaan Saddam, beliau mula mengikuti Saddam berlatih dan memasang impian untuk menjadi pelari yang lebih pantas berbanding Saddam. Pada umur 17 tahun, Saddam mendapat peluang untuk mendaftarkan dirinya ke dalam Angkatan Tentera Malaysia dan terpaksa meninggalkan Ramzan untuk berlatih bersendirian.

03-BM

Semangat cekal Ramzan membuahkan hasil apabila beliau dipilih untuk mewakili Perak di dalam acara sukan larian nasional pertamanya. Ketika itu, Ramzan sering sakit dan merasa gusar kerana akan bersaing dengan pelari-pelari yang jauh lebih berpengalaman. Saddam yang risau akan keadaan adiknya sering menghubungi Ramzan untuk memarahi beliau kerana sering berfikir untuk menarik diri. Demi Saddam, Ramzan meneruskan penyertaannya dan mendapat tempat ke-6. Itulah menjadi titik mula bagi Ramzan bergiat lebih aktif dalam sukan larian.

Ketika ditanya, Saddam sering bergurau tentang kehebatan adiknya di dalam sukan larian. “Setiap dua bulan sekali, kami sering mencabar satu sama lain dalam larian 15 – 20 km dan Ramzan akan sering menang. Ini tidak adil!” Walaupun begitu, Saddam tahu yang beliau berasa sangat bangga terhadap adiknya.

04-BM

Kini, Ramzan merupakan seorang atlet lumba lari yang disegani dan sering menjadi juara dalam banyak pertandingan larian. Dia menjadikan sukan larian sebagai karier beliau di samping perniagaan kulinarinya. Kejayaan terbarunya adalah ketika beliau menjadi juara untuk acara larian Gopeng Ultra 2018 bagi kategori Lelaki Terbuka 25 KM.

05-BM

Saddam pula memilih ‘obstacle challenge race’ sebagai sukan pilihannya. Ianya bermula apabila rakan-rakanya bergurau dan mencabarnya untuk menyertai acara ‘Spartan Beast 30 km Obstacle Challenge’ pada tahun 2016. Siapa akan menyangka bahawa gurauan itu akan menjadi batu loncatan untuk Saddam memenangi tempat pertama menewaskan atlet-atlet Spartan dari luar negara yang jauh lebih berpengalaman. Saddam kemudian terus membanggakan negara apabila berjaya mewakili Malaysia dalam acara-acara Spartan di pentas luar negara seperti Amerika Syarikat, Filipina, Singapura dan Australia.

06-BM

Ketika ditanya jika beliau bangga akan pencapaian Saddam, Ramzan berkata, “Sudah tentu! Saddam merupakan penyebab saya sering mencabar diri saya untuk menjadi lebih baik dalam sukan dan saya berasa sangat bangga melihat Saddam membanggakan Malaysia melalui pencapaiannya. Kami tujukan kejayaan kami ini kepada arwah bonda kami!”

Sehingga kini, Saddam dan Ramzan tidak pernah berhenti untuk mencabar satu sama lain. Mereka berharap bahawa kisah mereka yang menjadi juara dalam sukan pilihan akan menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

07-BM

Saddam dan Ramzan menganggap bahawa latihan yang intensif adalah kunci rahsia kejayaan. Oleh kerana prasarana ‘obstacle challenge’ yang kurang maju di dalam negara, Saddam lebih menggemari latihan konvensional yang beliau pelajari daripada tentera. Latihan harian beliau merangkumi 100 pull ups, 300 push-ups, 200 sit ups dan juga larian 10 – 20 km. Ramzan pula  berlari 10 – 15 km setiap hari dan menyertai acara larian pada hujung-hujung minggu sebagai latihan.

Ketika ditanya bagaimana produk Natura membantu mereka dalam latihan yang intensif dan acara-acara sukan, Saddam dan Ramzan berkata bahawa Natura Shot memberikan mereka tenaga bertambahan dan enduran untuk mereka untuk larian jarak jauh manakala Natura Boost dan Recharge membantu mereka untuk proses rehabilitasi. Mereka menambah, “Natura Shot telah menjadi supplemen harian yang wajib dan kami tak akan tinggalkan rumah tanpanya!”

08-BM

Jika anda berminat untuk menyokong usaha mereka untuk membanggakan Malaysia melalui sukan pillihan mereka, ikuti Saddam Pittli  dan Ramzan Pittli. Jika anda juga berminat untuk mengambil tahu tentang Natura Shot dan kebaikannya dalam meningkatkan prestasi anda dalam sukan, ikuti sini.

Polis Wanita Malaysia patah rahang ketika mewakili negara dalam acara lumba berbasikal – tetapi ini tidak mematahkan semangatnya!

Ianya merupakan suatu detik yang mengerikan buat Nur Suhada Zainal, seorang pegawai Lans Koperal degan Polis Diraja Malaysia (PDRM), atlet Natura dan juga atlet nasional bawah Kaunsel Sukan Malaysia.

Suhada telah menjalani latihan yang keras untuk acara pertandingan berbasikal ‘Women World Tour Choming Island’ di China – satu acara lumba berbasikal yang beliau sertai bersama kawan rapatnya Jupha Somnet yang juga merupakan seorang atlet berbasikal wanita negara sebagai persiapan untuk SEA Games 2017 di Kuala Lumpur.

Dengan berbaki dua bulan sahaja sebelum mewakili negara dalam SEA Games 2017 – Suhada terlibat dalam suatu kemalangan yang telah menyebabkan dua tulang di rahang beliau patah dan satu tulang di dagunya.

01

02

Ianya merupakan suatu detik yang mengerikan buat Nur Suhada Zainal, seorang pegawai Lans Koperal degan Polis Diraja Malaysia (PDRM), atlet Natura dan juga atlet nasional bawah Kaunsel Sukan Malaysia.

Suhada telah menjalani latihan yang keras untuk acara pertandingan berbasikal ‘Women World Tour Choming Island’ di China – satu acara lumba berbasikal yang beliau sertai bersama kawan rapatnya Jupha Somnet yang juga merupakan seorang atlet berbasikal wanita negara sebagai persiapan untuk SEA Games 2017 di Kuala Lumpur.

Dengan berbaki dua bulan sahaja sebelum mewakili negara dalam SEA Games 2017 – Suhada terlibat dalam suatu kemalangan yang telah menyebabkan dua tulang di rahang beliau patah dan satu tulang di dagunya.

03

Kemalangan ngeri itu telah membuatkan Suhada terlantar di hospital selama tiga hari di China. Pada hari keempat, Kaunsel Sukan Negara telah membiayai penerbangan Suhada balik ke Malaysia untuk beliau menjalani pembedahan pembetulan rahang. Bagi memastikan rahangnya sembuh, Suhada terpaksa memakai braket besi di mukanya.

Dengan azam yang kuat untuk sembuh, Suhada telah menjalani rawatan fisioterapi setiap hari selama dua minggu. Kerana nekadnya yang membara, Suhada meneruskan latihan berbasikalnya selepas dua minggu. Sebulan setelah sembuh, Suhada telah mewakili Malaysia dan memenagi tempat pertama di Los Angeles di dalam acara berbasikal ‘World’s Police Cycling competition’. Beberapa bulan kemudian, beliau mewakili Malaysia di dalam SEA Games 2017.

04

Sukan berbasikal sentiasa menjadi minat Suhada. Suhada hanya berusia 16 tahun semasa kawannya meminjamkan basikalnya untuk Suhada menyertai acara amatur mountain bike dan road bike. Suhada nekad sejak itu – untuk membanggakan negara melalui sukan berbasikal dan menjadi inspirasi kepada wanita-wanita Malaysia untuk menceburi sukan berbasikal.

“Ayah saya pernah menasihati saya untuk tidak menceburi sukan berbasikal kerana ianya merupakan hobi yang mahal, namun jika kita benar-benar inginkan sesuatu, kita akan cari seribu satu cara untuk mendapatkanya”, kata Suhada.

Atas minat yang mendalam, Suhada bekerja keras untuk menjual buah-buahan di masa lapangnya untuk membeli basikal impiannya yang berharga RM3,800. Pada umur 16 tahun, harga tersebut merupakan sesuatu yang sangat mahal untuk minat baru beliau.

Suhada juga percaya bahawa lebih ramai wanita Malaysia harus menceburi sukan berbasikal untuk gaya hidup yang sihat. “Wanita harus mengetepikan stereotaip bahawa sukan berbasikal adalah tidak baik kerana mereka berisiko untuk menjadi gelap dan kulit mereka boleh rosak. Kebaikan dari segi kesihatan yang datang daripada sukan ini akan menjadikan mereka lebih sihat dan cantik” ulas Suhada.

05

Mengimbau kembali, Suhada bersyukur kerana sukan berbasikal telah memberi beliau peluang untuk mengharumkan nama negara di persada dunia. Suhada juga bersyukur kerana telah menemui Natura Shot, minuman tenaga yang beliau ambil setiap hari untuk memberikan tenaga dan endurans dalam sukan berbasikal, dan juga peluang untuk menjadi atlet Natura.

“Natura Shot telah memberi saya lebih enduran ketika saya berbasikal jarak jauh dan sumber tenaga tambahan ketika saya menyertai acara lumba basikal. Pada mulanya, saya tidak percaya bahawa Natura Shot boleh meningkatkan prestasi saya dalam sukan berbasikal kerana tidak banyak supplemen buatan Malaysia yang mampu memberikan kesan sebegitu hebat.

Selepas melihat peningkatan drastik dalam latihan saya – dan menjadi topik perbualan di antara atlet-atlet lain – saya mengambil keputusan untuk mengambil Natura Shot setiap secara konsisten”, kata Suhada dengan girang ketika ditanya bagaimana Natura Shot telah membantunya dalam sukan berbasikal.

06
Jika anda berminat untuk menyokong usaha Suhada untuk membanggakan Malaysia melalui sukan berbasikal, ikuti beliau di laman Instagramnya sini (untuk sertakan hyperlink ke laman Instagram Suhada). Jika anda juga berminat untuk mengambil tahu tentang Natura Shot dan kebaikannya dalam meningkatkan prestasi anda dalam sukan, ikuti sini (untuk sertakan hyperlink ke laman web Natura2u).

Exclusive Natura non woven bag!

woven-bag

Would you like to have a new bag to carry around your groceries?

Kindly check out our new Natura Bag that will be available from the 14th of November onwards! 🙂

It's durable and heavy duty. Most important, we can now carry our Natura supplies easily, ain't that great?

HOW TO OWN THIS BEAUTIFUL BAG?

Purchase 2 boxes of monthly pack or 1 affiliate pack (RP: RM 490) 

 

 

Penaja suplemen Pasukan Basikal SUKMA Terengganu

Kami dengan sukacitanya ingin mengumumkan bahawa Natura merupakan penaja minuman suplemen untuk pasukan basikal SUKMA bagi negeri Terengganu.

Semalam kami berkesempatan untuk bertemu pasukan basikal di KLIA malam tadi selepas melalui latihan intensif di Chiang Mai untuk SUKMA 2016 yang akan bermula paa 22 July 2016 di Sarawak.

Ahli-ahli pasukan tersebut memberi komen yang memberangsangkan berkenaan penggunaan Natura.

Mereka mengambil Natura sebelum tidur malam untuk tujuan 'recovery'selepas latihan basikal. Hasilnya ialah mereka menjadi lebih cergas dan bertenaga pada hari yang seterusnya.

Coach pasukan basikal SUKMA Terengganu juga bercadang untuk mendapatkan Natura bagi ahli-ahli pasukan SUKMA Terengganu setelah melihat hasil yang begitu positif dari anak-anak buah beliau.

Kami sangat berpuas hati dan bersyukur kerana Natura mampu menolong mereka dalam misi meraih kemenangan untuk negeri yang tercinta.

Semoga pasukan basikal SUKMA negeri Terengganu dapat mengharumkan nama mereka dan semoga Natura sentiasa berkembang dan menolong pengguna untuk meraih impian mereka 🙂

001

002

003

004

c1

c2